Въртяща блесна

Как да изберем въртяща блесна за риболов?

Принципът на риболова с въртяща блесна се базира на дразнението на страничната линия на хищните риби вследствие на движенията на блесната във водата. Така се събужда инстинкта към нападение у рибата. Хищната риба не вижда в блесните само храна, атакува ги дори тогава когато е сита, ако успеят да я раздразнят достатъчно. Хищника атакува блесната за да отстрани потенциален конкурент за територия. Въртящите блесни се състоят от ос, въртяща част- листо / лъжичка/, утежняващи части и кука тройка. Листото на блесната описва въртеливи движения около оста във водата и с това произвежда импулси, предизвикващи хищника към атака.

Видове въртящи блесни:

Блесните с различна листо / лъжичка/, според течението създава различни вибрации:

=класическа форма на листото,

Mepps AGLIA DECORE АG, RGE

Цветните точки разделят светлинния спектър на листото, като по този начин подчертават ефекта за движение. Не изглеждат като залепени, а дори напротив, отчетливо се възприемат като отделни движещи се елементи, което придава на блесната допълнителен живот и задейства агресивността на хищника.

=за течение-леко издължени,

Mepps Comet Decore Ag,blue

Въртяща блесна с прецизната механика, която гарантира, че листото ще работи еднакво добре близо и далече от металната ос. Отривистите вибрации в тиха вода, наподобяват блуждаещите движения на ранена рибка в предсмъртна агония.

=силно течение:

Mepps XD Ag,Rge

Mepps XD Ag,Rge е за супер дълбок риболов. Монтирано директно върху оста, листенцето на XD се завърта моментално при най-малкия опън на влакното или дори само под въздействието на собствената си тежест. При издигането, както и при потъването блесната остава „жива“, като истинска риба-плячка и може да изненада рибата под необичаен ъгъл на атака.

Mepps AGLIA Long Rainbow

Блесната поддържа бавно и постоянно въртене и в най-силното течение. Препоръчва се за силни течения, бърза и дълбока вода и риболов срещу течението. Подходяща и за дълбочини в затворени водоеми, за хищници, които се хранят на дъното и не биха преследвали бърза блесна.

Въртяща блесни с изкуствена муха:

Mepps Aglia Mouche AG, bl

Mepps Aglia Mouche AG, bl е за летни условия, в плитка вода и за трудна риба. Блесна подходяща за риболов на пъстърва и кефал. Избора на цвят:

Сребърен – за сутрешни часове или слаба осветеност.
Златен – когато светлината е силна.

Mepps BUG Jaune

Въртяща блесна, комбинираща в себе си ефекта на мухата и блесната. Блесната се състои от уребрено крило активиращо интереса на хищника, сегментирано тяло придаващо реалистична игра, куки тройки покрити с влакна със специално покритие, създаващо микроотблясъци, които са центъра на атака на хищника.

Въртящи блесни с прежда:

Mepps Lusox OR Fluo

Провокира атаката на щуката. Сигнално „око“, „контрастно оцветяване“ и „мишена“. Силни вибрации. Тази блесна със сменяем оловен утежнител позволява изключително бавно въртене без да се загубват силните вибрации.

Mepps Winer AG

Неутежнена блесна с лесно сменяне на куката и дизайн позволяващ слагане на тежест за по-голяма дълбочина. Перфектна за улов на щука и костур в плитка вода или над водна растителност, където най-често се крие хищника.

– Въртящи блесни със силиконова рибка:

Mepps TW Mino

Mepps TW Mino е блесна с изключително въздействащ силует, комбинираща в себе си въртящо се листо със сребрист цвят, черни точки, червена сърцевина и силиконова рибка. Хаотичното движение, което извършва рибката във водата я прави да изглежда, като ранена жива рибка, което предизвиква хищника. Листото на блесната гарантира еднаквото въртене независимо дали е близо или далеко от оста, като излъчва заложените в нея вибрации. Перфектна блесна за улов на хищници, както в тихи водоеми, така и в бързо течащи води.

Mepps Comet Rainbow Mino

Mepps Comet Rainbow Mino e универсална блесна комбинираща в себе си холограмно въртящо се листо със сребрист цвят и силиконова рибка.

Въртящи блесни- двойно въртящи:

Mepps Trout Tandem AG

Mepps Trout Tandem AG е чудесна блесна, прецизно разработена да започне да се върти плавно в момента, в който докосне водата. Конуса на въртене непрекъснато се адаптира към силата на течението или скоростта на обиране на влакното. При бавно прибиране на блесната срещу течението се издига без пляскане. При спиране прибирането намира собственото си ниво в течението и продължава да се върти привлекателно. AGLIA привлича хищника.

Mepps Pike Tandem

Mepps Pike Tandem е двойно въртяща блесна с гъвкава ос, голяма подвижност и разнообразна игра. Двете лопатки в тандема се допълват една друга чрез трептенията, които допълнително дразнят хищника.

Въртящи блесни-стримери:

Mepps Aglia TW Streamer

Въртяща блесна с изключително нежната акция на муха-стример, специално разработена да се движи в комбинация с неповторимото трептене на крило Aglia. Стримерът е монтиран върху гъвкава сърцевина с единична кука в началото и тройка накрая. Тялото е от дълги власинки, съчетаващи повече от 10 активиращи кълването цвята. Идеален избор за риболов на пъстърва на река.

Въртящи блесни със силиконов туистер:

Mepps Aglia Spinflex Chart/Tiger Jaune

Въртяща блесна комбинираща в себе си, сребристо въртящо се листо с преливащи цветове и силиконов червей. Хаотичното движение, което извършва силикона във водата го прави да изглежда като жива рибка, което засилва интереса на хищника. Spinflex е перфектна блесна за улов на пъстърва, щука, а по-малките размери са подходящи за костур.

Mepps Aglia Spinflex N/Ag RGE

Aglia Spinflex N/Ag RGE е перфектна блесна за улов на пъстърва, щука, а по-малките размери са подходящи за костур.

Въртящи блесни с воблер:

Minnow Super Vibrax – SB

Дизайн, който не позволява оплитане на влакното – трептенето на тялото и въртенето на листото е равномерно. Подходяща за дълго замятане.

Minnow Super Vibrax – G

Голямо разнообразие на   въртящи блесни  и всякакви такъми необходими за риболов  ще намерите в Риболовен магазин Риболовец.

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!