Още два начина на риболов- с щека или с мач, опитайте!

Риболов с щека и оборудване

 • Щека, това са дълги въдици, известни още като „дълги пръти“ или „пръчки с ластик“, те са специализирани риболовни въдици, предназначени за специфични риболовни техники. Тези въдици обикновено са много по-дълги от традиционните въдици и се използват за риболов на малки до средни по размер риби в езера, реки и канали. Риболовът на щека в дълбоки реки със силно течение е напълно възможен с една много специална плувка- близалка. Плоските плувки близалки могат да превърнат очевидно невъзможен за риболов участък в изключително продуктивен за риболов.
 • Стол, платформа
 • Прикачни за стола или платформата
 • Вързани линии
 • Масичка, кутии за стръв
 • Чадър
 • Живарник, кеп
 • Калъфи, раници,чанти
 • Кофа
 • и други аксесоари

Риболов на мач

Риболов на мач е вид риболов на плувка, който изисква специални такъми и техника. За да започнете риболов на мач, вие ще имате нужда от следните неща:

Ваглерите са специални плувки, които позволяват риболов на по-голяма дистанция и по-дълбоко. Те трябва да бъдат правилно утежнени и фиксирани на линията.

Избор на ваглер за риболов на мач

Изборът на правилния ваглер за риболов на мач зависи от няколко фактора, като дистанцията, дълбочината, течението и времето. В общи линии, може да се спазват следните принципи:

 • За по-голяма дистанция се избира по-тежък ваглер, който може да се хвърля по-далеч и да преодолява силния вятър.
 • За по-дълбоки води се избира ваглер с по-голямо допълнително утежняване, за да достига по-бързо и лесно желаната дълбочина.
 • За по-силно течение се избира ваглер с по-дебело тяло, което не се отклонява от течението и не губи стабилност.
 • За по-спокойни условия се избира ваглер с по-тънко и чувствително тяло, което регистрира и най-деликатните кълвания.

Освен това, трябва да се вземат предвид и видът на рибата, която се лови, и начинът на подаване на стръвта. Например, за риболов на шарани и каракуди може да се използва фиксиран ваглер, който позволява по-добро контролиране на стръвта и по-сигурно закачане на рибата. За риболов на бабушки и кефали може да се използва подвижен ваглер, който позволява по-естествено движение на стръвта и по-чувствително отчитане на кълванията.

Аксесоари за риболов с щека и мач

Видове риби улавени с щека и мач

С щека и мач могат да се хващат различни видове риба, в зависимост от техниката, мястото и сезона на риболова. Някои от най-популярните видове риба за риболов с щека и мач са:

 • Каракуда – това е една от най-често срещаните и лесни за улов риби в сладководните водоеми. Каракудата обича да живее в стада и да се храни с различни насекоми, червеи, малки рибки и други животински организми. Каракудата може да се лови с щека през цялата година, като най-доброто време е пролетта и есента, когато тя е най-активна. За стръв може да се използва торен или земен червей, царевица, бял или шарен червей и други.
 • Скобар – това е една от най-големите и борбените риби в сладководните водоеми. Скобарът има силна челюст и остри зъби, с които може да разкъса почти всяка стръв. Скобарът обича да живее в дълбоки и течни води, където течението му носи храна. Скобарът може да се лови с щека през цялата година, като най-доброто време е лятото и зимата, когато той е най-гладен. За стръв може да се използва жива или мъртва рибка, червей, пилети и други.
 • Платика – това е една от най-красивите и изискани риби за риболов с щека. Платиката има плоско тяло и ярки цветове, които я правят лесна за забелязване. Платиката обича да живее в плитки и спокойни води, където има много растителност и хранителни частици. Платиката може да се лови с щека през цялата година, като най-доброто време е пролетта и лятото, когато тя е най-плодовита. За стръв може да се използва царевица, червей, бисквити, пилети и други.
 • Костур – това е една от най-скъпите и ценени риби за риболов с щека. Костурът има издължено тяло и голяма глава, които го правят мощен и бърз плувец. Костурът обича да живее в дълбоки и бистри води, където има много кислород и хранителни вещества. Костурът може да се лови с щека през цялата година, като най-доброто време е пролетта и есента, когато той е най-активен. За стръв може да се използва жив или мъртъв червей, царевица, жито, тесто и други.
 • и други.

Техниките и примамките

Някои от техниките и примамките, които могат да бъдат полезни при риболов на щека и мач, са:

 • Блесни – това са метални примамки, които имитират рибки или други животински организми. Блесните се въртят във водата и отразяват светлината, привличайки вниманието на хищните риби. Блесните могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и тегло. За риболов на щека се използват по-малки и леки блесни, които се замятат лесно и не потъват бързо. Блесните са подходящи за риболов на щука, костур, кефал и други.
 • Силиконови примамки – това са гумени или пластмасови примамки, които имитират червеи, опарички, раковинки или рибки. Силиконовите примамки са меки и еластични, което им придава реалистично движение във водата. Силиконовите примамки могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и аромат. За риболов на щека се използват по-малки и тънки силиконови примамки, които се закачат за специални глави за джиг или други закачалки. Силиконовите примамки са подходящи за риболов на каракуда, платика, скобар и други.
 • Плувки – това са помощни приспособления, които се поставят на влакното и служат за контрол на дълбочината на стръвта и за сигнализация на кълване. Плувките могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и материал. За риболов на щека се използват по-малки и чувствителни плувки, които не пречат на замятането и не плашат рибата. Плувките са подходящи за риболов на каракуда, платика, скобар и други с естествена стръв като торен или земен червей, царевица, бял червей и други.

Приятно риболовно изживяване!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Опитайте риболов на сом и щука

Риболов на сом и щука

Риболовът на сом и щука е интересен и предизвикателен вид риболов, който изисква подходяща екипировка, познания и умения.

 • За риболов на щука на спининг, трябва да изберете въдица с бърза или свръхбърза акция, макара с голям капацитет за влакно, влакно с диаметър от 0.25 до 0.35 мм и повод от флуорокарбон или метални поводи. Примамките, които можете да използвате, са разнообразни, но най-популярни са блесни, воблери, силиконови рибки , джигове, изкуствени примамки и други.
 • За риболов на сом на спининг, трябва да изберете по-силна въдица с мощност от 50 до 150 грама, макара с високоустойчиви предавки, проектирани за голямо натоварване и влакно с диаметър от 0.40 до 0.60 мм. Поводът трябва да бъде стоманен или плетени влакна, а куката – голяма и здрава. Примамките, които можете да използвате, са тежки блеснивоблерисиликонови рибки , джиговепримамки за сомкльонк, стингер и други.
 • Освен спининг, можете да ловите сом и щука и на други начини, като например на дъно или отвесно блеснене. В тези случаи, трябва да подбирате такъми според местата, на които ще ловите, течението на водата и хранителните предпочитания на хищниците.

По кое време на риболов за сом и щука

Времето за риболов на сом и щука зависи от много фактори, като например сезона, температурата на водата, времето на деня, местата за риболов и поведението на рибите.

 • Риболов на сом: Сомът е активен през цялата година, но най-доброто време за риболов на сом е през пролетта и есента, когато температурата на водата е между 15 и 25 градуса. През пролетта сомът излиза от зимния си сън и започва да ловува по-интензивно, а през есента се подготвя за зимата и се храни обилно. През лятото сомът може да бъде уловен в ранните утринни или късните вечерни часове, когато водата е по-хладна, а през зимата – в по-топлите дни, когато има слънчева светлина. Сомът обича да се крие в дълбоките и тъмни места, като подводни пещери, паднали дървета, корени или камъни. Той атакува разнообразна храна, като риба, жаби, патки, гризачи или птици. За риболов на сом може да се използват различни методи, като спининг, дъно или отвесно блеснене.
 • Риболов на щука: Щуката е най-активна през есента, когато температурата на водата е между 10 и 15 градуса. В този период тя трябва да натрупа значителни запаси от енергия, за да може спокойно да презимува. През пролетта щуката е забранена за риболов по време на размножителния си период, който обикновено започва на 15 февруари и трае до 30 април. През лятото щуката може да бъде уловена в ранните утринни или късните вечерни часове, когато водата е по-хладна, а през зимата – в по-топлите дни, когато има слънчева светлина. Щуката обича да ловува около шавари и друга водна растителност, както и около паднали дървета и надвиснали клони, които оставят сянка във водата, или пък около подводен релеф. Тя атакува разнообразна храна, като риба, жаби или птици. За риболов на щука може да се използват различни методи, като спининг, дъно или отвесно блеснене.

Прочетете повече за риболова на щука-> тук

Приятно риболовно приключение!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Как да изберете слънчеви поляризирани очила за риболов?

Това е добър въпрос, защото слънчевите очила не само ви правят по-стилни, но и защитават очите ви от вредните ултравиолетови лъчи. Поляризирани стъкла имат специално покритие, което блокира отблясъците от равни повърхности като вода, сняг или асфалт. Това подобрява контраста, визуалната яснота и комфорта на очите.

Поляризирани слънчеви очила

За да изберете правилните слънчеви поляризирани очила, трябва да вземете предвид няколко фактора:

 • Формата на лицето ви: Изберете рамка, която контрастира с формата на лицето ви и балансира пропорциите му. Например, ако имате кръгло лице, избягвайте кръгли рамки и предпочитайте остри ъгли. Ако имате овално лице, можете да носите почти всички видове рамки.
 • Цветът на стъклата: Изберете цвят, който отговаря на вашите нужди и предпочитания. Например, кафявите стъкла не променят картината и са подходящи за повечето ситуации. Сивите стъкла предават цветовете качествено и са универсални. Зелените стъкла са добри за шофьори и спортисти, тъй като увеличават контраста. Жълтите стъкла подобряват видимостта при облачно време или мъгла. Огледалните стъкла са добри за планински туризъм или слънце на голяма височина.
 • Ултравиолетовата защита: Изберете слънчеви очила, които блокират 100% от UVA и UVB лъчите. Това ще предпази очите ви от изгаряне, стареене и заболявания като катаракта или макулна дегенерация. Търсете обозначение UV400 или CE на етикета или опаковката на очилата.

Слънчевите поляризирани очила за риболов

Ако сте риболовец, то знаете колко важни са слънчевите поляризирани очила за риболов. Те ви помагат да видите по-добре под водната повърхност, да различавате рибите от други обекти и да се предпазите от отблясъците на слънцето. Но как да изберете най-подходящите очила за вашия риболовен стил и условия?

Ето някои съвети, които може да ви бъдат полезни:

 • Изберете рамка, която е удобна, лека и здрава. Предпочитайте рамки, които имат гумено покритие на дръжките и носа, за да не плъзгат или натискат. Също така, избягвайте рамки, които имат метални части, които могат да се загреят или да ръждясат.
 • Изберете лещи, които са поляризирани и имат UV защита. Поляризирани лещи ще ви спестят от неприятните отражения на водата и ще ви позволят да видите по-дълбоко и по-ясно. UV защита ще ви предпази от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които могат да причинят увреждане на очите или кожата.
 • Изберете цвят на лещите, който е подходящ за времето и осветеността. Различните цветове на лещите имат различен ефект върху видимостта и контраста. Например:
  • Кафяви или оранжеви лещи са добри за облачно или слабо осветено време, тъй като те усилват контраста и яркостта.
  • Сиви или зелени лещи са добри за ясно или силно осветено време, тъй като те намаляват светлината и запазват естествените цветове.
  • Сини или жълти лещи са добри за специфични условия, като мъгла, залез или зора, тъй като те подобряват видимостта и филтрират определени дължини на вълната.

Очила на марката: Rapala, Fox и други

Очила на марката: Shimano, Storm, Rapala и други

Очила на марката: Filstar, SG, Shimano и други

Почистете слънчевите си очила за риболов

Вие попитахте как да почистите слънчевите си очила за риболов. Това е важен въпрос, защото ако не почиствате очилата си редовно и правилно, те могат да се надраскат, замърсят или повредят. Правилното почистване на очилата си ще продължи живота им и ще подобри видимостта и комфорта ви.

Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, за да почистите слънчевите си очила за риболов:

 1. За да премахнете големи петна, изплакнете очилата със студена или хладка вода. Това ще предотврати надраскването на стъклата от прах или пясък.
 2. Използвайте специален спрей за почистване, капка течен сапун или течност за миене на съдове с неутрално рН и избършете слънчевите очила с микрофибърния материал. Не използвайте алкохол, ацетон, амоняк или други агресивни химикали, тъй като те могат да повредят покритието на стъклата или рамката.
 3. Изплакнете очилата отново с вода, за да премахнете остатъците от почистващия продукт. Не използвайте гореща вода, тъй като тя може да деформира рамката или да разтвори лепилото.
 4. Подсушете очилата с чиста и мека кърпа или плат. Не използвайте хартиени кърпички, тъкани или дрехи, тъй като те могат да оставят влакна или надрасквания на стъклата.
 5. Съхранявайте очилата в калъф, когато не ги използвате. Това ще ги предпази от удари, натиск или излагане на прекомерна топлина или влага.

Ако следвате тези прости стъпки, ще можете да поддържате слънчевите си очила за риболов в добро състояние и да се наслаждавате на кристално чиста визия.

Голямо разнообразие на Поляризирани слънчеви очила и всякакви такъми, необходими за риболов  ще намерите в Риболовен магазин Риболовец.

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Мухарският риболов атрактивен и техничен, опитайте!

Мухарският риболов е вид риболов, при който се използва изкуствена муха като примамка. Целта е да се подражава на естествената храна на рибите, като насекоми, червеи, ларви и др. Мухарският риболов се практикува както в сладки, така и в солени води, и може да бъде много атрактивен и предизвикателен. Този вид риболов е популярен сред любителите на природата и спорта, тъй като изисква умение, търпение и знание за поведението на рибите и насекомите.

Екипировка за мухарски риболов

За да започнете с мухарския риболов, ще ви трябват няколко основни елемента от екипировката: пръчка, макара, шнур, повод и мухи.

 • Въдицата за мухарски риболов е по-лека и по-гъвкава от тази за спининг или фидер. Тя може да бъде разделена на няколко части или телескопична. Дължината на пръчката зависи от типа на водоема и размера на рибата. Обикновено пръчките за мухарски риболов са между 2.40 и 3.00 метра.
 • Макарата за мухарски риболов служи предимно за съхранение на шнура и не е толкова важна за хвълянето или изваждането на рибата. Макарата трябва да бъде подходяща за размера на пръчката и шнура. Можете да избирате между различни видове макари, като например с преден или заден аванс, или мултипликатор.
 • Шнурът за мухарски риболов е специален вид влакно, което има различна дебелина и тежест по дължината си. Шнурът може да бъде плаващ или потъващ, в зависимост от дълбочината на водоема и видовете мухи. Шнурът трябва да бъде съобразен с тежестта на пръчката и да има подходящ диаметър и дължина.
 • Поводът за мухарски риболов е тънко влакно, което свързва шнура с мухата. Поводът може да бъде изработен от различни материали, като например найлон, флуорокарбон или плетено влакно. Поводът трябва да бъде достатъчно здрав, но и незабележим за рибите.
 • Мухите за мухарски риболов са изкуствени примамки, които имитират различни видове храна за рибите. Мухите може да бъдат сухи или мокри, в зависимост от това дали плават по повърхността или потъват под нея. Мухите се изработват от различни материали, като пера, косъм, синтетика и др. Мухите могат да имат различни форми, цветове и размери, в зависимост от видовете риби, които се ловят.
 • Кепче за мухарски риболов
 • Гащеризон или ботуши
 • Елек
 • и други

Муха за мухарски риболов

Изборът на правилната муха за мухарски риболов зависи от няколко фактора, като например:

 • Вида на рибата, която се лови – различните видове риби имат различни предпочитания към храната си и реагират по-добре на определени видове мухи. Например, пъстървата обича да яде насекоми, затова сухите мухи са добър избор за нея. Щуката пък е хищник, който ловува рибки, затова стримерите са по-подходящи за нея.
 • Сезона и времето – в различните сезони и при различни метеорологични условия се появяват различни видове насекоми и други организми във водата, които служат за храна на рибите. Затова е добре да се наблюдава какво лети или плува по повърхността или под нея и да се избере муха, която да имитира тези организми. Например, през пролетта и лятото има повече насекоми във въздуха и водата, затова сухите мухи са по-ефективни. През есента и зимата има по-малко насекоми, затова мокрите мухи, нимфите и стримерите са по-добри.
 • Типа и дълбочината на водоема – в зависимост от това дали риболовът се извършва в река, езеро или море, трябва да се избере муха, която да е подходяща за течението, температурата и прозрачността на водата. Например, в реките с бързо течение е добре да се използват потъващи шнури и мокри мухи или нимфи, за да се достигне до дъното, където често се крият рибите. В езерата и морето с по-спокойна вода е добре да се използват плаващи шнури и сухи мухи, за да се привлече вниманието на рибите на повърхността.
 • Цвета и размера на мухата – цветът и размерът на мухата трябва да бъдат съобразени с цвета и размера на организмите, които имитират. Обикновено е добре да се избере муха, която да контрастира с цвета на водата, за да бъде по-забележима за рибите. Например, в тъмна или замътена вода е добре да се използват светли или ярки цветове, а в светла или чиста вода – тъмни или приглушени цветове. Размерът на мухата трябва да бъде пропорционален на размера на организма, който имитира, и на размера на рибата, която се лови. Обикновено е добре да се избере муха, която да е по-малка от организма, който имитира, за да изглежда по-естествена и по-лесна за поглъщане от рибата.

Места за мухарски риболов

В България има много реки, езера и язовири, които са подходящи за мухарски риболов. Някои от най-известните са:

 • Река Искър – най-дългата река, изцяло протичаща по територията на България. Тя е дом на разнообразни видове пъстърва, кефал, щука и други. Мухарският риболов е разрешен по цялата дължина на реката, но най-добрите места са в горното и средното ѝ течение, където водата е по-бистра и бърза.
 • Река Струма – втората по дължина река в България, извираща от Витоша планина и вливаща се в Егейско море. Тя е богата на пъстърва, костур, клен и други. Мухарският риболов е позволен по целия ѝ ход, но най-атрактивните участъци са в района на Креснаското дефиле и Банско.
 • Река Арда – третата по дължина река в България, протичаща през Родопите и вливаща се в Марица. Тя е известна с големите си популации на костур, кефал, бабушка и други. Мухарският риболов е възможен по целия ѝ ход, но особено привлекателни са участъците около Кърджали и Ивайловград.
 • Язовир Доспат – най-големият язовир в България по обем на водата, разположен в Западните Родопи. Той е изключително подходящ за мухарски риболов, тъй като е зарибен с голямо количество пъстърва, както и костур, щука и други. Мухарският риболов е разрешен през цялата година, но най-добрият период е от април до октомври.
 • Язовир Цонево – един от най-красивите язовири в България, разположен в Източните Стара планина. Той е дом на различни видове пъстърва, както и костур, кефал, щука и други. Мухарският риболов е позволен през цялата година, но най-доброто време за това е от март до ноември.

Това са само някои от многото места за мухарски риболов в България.

Как да си направите муха

Ако искате да си направите муха за мухарски риболов сами, ще ви трябват някои материали и инструменти, както и умение и творчество. Някои от необходимите материали са:

 • Куки – изберете подходящ размер и форма на куката в зависимост от типа на мухата, която искате да направите. Можете да използвате куки за риболов или специални мухарски куки.
 • Нишка – използва се за обвиване на куката и за закрепване на различните елементи на мухата. Можете да използвате обикновена шевна нишка или специална мухарска нишка, която е по-здрава и по-тънка.
 • Пера – използват се за имитиране на крилата, опашката или тялото на мухата. Можете да използвате пера от различни птици, като пуйка, фазан, гъска, патица и др. Изберете пера с подходящ цвят, форма и размер за вашата муха.
 • Косъм – използва се за имитиране на тялото или опашката на мухата. Можете да използвате косъм от различни животни, като зайче, лисица, елен, овца и др. Изберете косъм с подходящ цвят, дължина и текстура за вашата муха.
 • Синтетични материали – използват се за добавяне на блясък, цвят или обем на мухата. Можете да използвате различни видове синтетични материали, като фолио, ламета, хамут, тинсел и др. Изберете синтетични материали с подходящ цвят, форма и размер за вашата муха.
 • и други
Мухарски комплект

Някои от необходимите инструменти са:

 • Мухарско менгеме – използва се за закрепване на куката и за въртене на нишката около нея.  Има регулируема скоба и въртяща се глава.
 • Совалка
 • Връзвачка
 • Щипка
 • Ножичка – използва се за рязане на нишката, перата, косъма или синтетичните материали. Можете да използвате обикновена ножичка или специална мухарска ножичка, която е по-остра и по-фина.
 • Игла
 • Вдевач
 • Пинцета – използва се за хващане и подреждане на перата, косъма или синтетичните материали. Можете да използвате обикновена пинцета или специална мухарска пинцета, която има закривен или прав връх.
 • Лепило – използва се за залепване на нишката или другите елементи на мухата. Можете да използвате обикновено лепило или специално мухарско лепило, което е по-бързосъхнещо и по-прозрачно.
 • и други

За да си направите муха за мухарски риболов сами, трябва да следвате няколко основни стъпки:

 • Закрепете куката в мухарското менгеме и обвийте нишката около нея от главата към опашката. Отрежете излишната нишка с ножицата.
 • Изберете перо, косъм или синтетичен материал за опашката на мухата и закрепете го с нишката в края на куката. Отрежете излишния материал с ножицата.
 • Изберете перо, косъм или синтетичен материал за тялото на мухата и закрепете го с нишката в началото на куката. Обвийте материала около куката от опашката към главата, като формирате цилиндрично или конусовидно тяло. Закрепете материала с нишката в края на тялото и отрежете излишния материал с ножицата.
 • Изберете перо, косъм или синтетичен материал за крилата на мухата и закрепете го с нишката в началото на главата на куката. Подредете материала така, че да имитирате формата и посоката на крилата на насекомото. Закрепете материала с нишката и отрежете излишния материал с ножицата.
 • Направете завързване на нишката в главата на куката, като направите няколко обиколки и преминете нишката през последното ухо. Отрежете излишната нишка с ножицата и залепете завързването с лепило.
 • Проверете дали мухата е добре балансирана и имитира желания вид насекомо. Ако е необходимо, коригирайте формата или размера на мухата с ножицата или пинцета.

Това е един от възможните начини да си направите муха за мухарски риболов сами. Можете да експериментирате с различни видове, цветове и размери на мухите, в зависимост от това каква риба искате да хванете и в какви условия ще риболовите.

Приятно атрактивно и технично приключение!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

 

Спининг риболова достъпен и забавен за всеки риболовец!

Спининг риболов

Риболовът на спининг е един от най-популярните и забавни видове риболов, който изисква умение, техника и подходяща примамка.

За да се занимавате със спининг риболов, са необходими следните риболовни принадлежности:

 • Въдица за спининг – това е специален вид въдица, която е лека, гъвкава и с добра чувствителност. Въдиците за спининг могат да бъдат различни по дължина, акция, материал и дизайн. Изборът на въдица зависи от вида риба, която искате да ловите, от примамката, която ще използвате и от мястото, където ще риболовите.
 • Макара за спининг – това е устройство, което се монтира на въдицата и служи за навиване и развиване на влакното. Макарите за спининг могат да бъдат различни по размер, капацитет, предавателно число, тегло и качество. Изборът на макара зависи от влакното, което ще използвате, от примамката, която ще хвърляте и от бюджета, който имате.
 • Влакно за спининг – това е материал, който свързва макарата с примамката. Влакната за спининг могат да бъдат различни по дебелина, здравина, еластичност и цвят. Изборът на влакно зависи от примамката, която ще използвате, от условията на риболова и от личните ви предпочитания.
 • Примамка за спининг – това е изкуствени обекти, който имитира храната на рибите и ги провокира да атакуват. Примамките за спининг могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и движение. Изборът на примамка зависи от вида риба, която искате да ловите, от сезона и времето на риболова и от вашата техника на хвърляне и водене.
 • Аксесоари за спининг – това са допълнителни принадлежности, които ви помагат да се справите с различни ситуации при риболова. Някои от тях са: поводи, вирбели, карабинки, клещи, ножици, кутии, раници и други.

Въдица за спининг

За да изберете правилната въдица за спининг, трябва да вземете предвид няколко фактора, като:

 • Тест по примамки – това е тегловият диапазон на примамките, с които въдицата работи комфортно. Трябва да изберете въдица, която отговаря на теглото на примамките, които ще използвате за риболова на определен вид риба.
 • Акция – това е скоростта, с която въдицата се връща в покой след натоварване. Трябва да изберете въдица, която има подходяща акция за вашата техника на хвърляне и водене на примамката.
 • Дължина – това е разстоянието от дръжката до върха на въдицата. Трябва да изберете въдица, която има подходяща дължина за мястото, където ще риболовите и за разстоянието, на което искате да хвърляте.
 • Материал – това е съставът на бланката на въдицата. Трябва да изберете въдица, която има качествен и здрав материал, който да издържа на натиска и износването.

Макара за спининг

За да изберете правилната макара за спининг, трябва да вземете предвид няколко фактора, като:

 • Размер – това е номерът на макарата, който показва нейния капацитет за влакно и тегло. По-големите макари имат по-голям капацитет, но са по-тежки и по-неподвижни. По-малките макари са по-леки и по-бързи, но имат по-малко влакно. Трябва да изберете макара, която отговаря на дебелината и дължината на влакното, което ще използвате, и на теглото на примамките, които ще хвърляте.
 • Предавателно число – това е отношението между броя обороти на ротора и броя обороти на дръжката. По-високото предавателно число означава по-бързо навиване на влакното, но по-малко сила. По-ниското предавателно число означава по-бавно навиване на влакното, но по-голяма сила. Трябва да изберете макара, която има подходящо предавателно число за вашата техника на риболов и за вида риба, която ловите.
 • Качество – това е изработката и материалите на макарата. По-качествените макари са по-здрави, по-гладки, по-точни и по-дълготрайни. Те обикновено са по-скъпи, но си струват инвестицията. Трябва да изберете макара, която има добра репутация и гаранция от производителя.

Примамки за спининг риболов

Най-добрите примамки за спининг риболов зависят от много фактори, като вида риба, която искате да ловите, сезона, времето, мястото, водните условия и вашата лична предпочитания. Няма една универсална примамка, която да работи за всички случаи, но има някои общи принципи, които може да следвате при избора на примамка.

Ето няколко съвета за избор на примамка за спининг риболов:

 • Избирайте примамка, която имитира храната на рибите в дадения водоем. Например, ако риболовите в река, където има много насекоми, можете да използвате примамки, които наподобяват мухи, комари и други. Ако риболовите в езеро, където има много малки рибки или раковинни животни, можете да използвате примамки, които наподобяват миньони, крабчета или раковинки.
 • Избирайте примамка, която е подвижна, вибрира и звучи интересно за рибите. Например, ако риболовите в тиха и ясна вода, можете да използвате примамки, които имат фини и естествени движения и не правят много шум. Ако риболовите в бурна и мътна вода, можете да използвате примамки, които имат големи и агресивни движения и правят много шум.
 • Избирайте примамка, която се вписва в цветовете и светлината на околната среда. Например, ако риболовите при слънчево време и ярка светлина, можете да използвате примамки с блестящи или контрастни цветове, които ще привлекат вниманието на рибите. Ако риболовите при облачно време или слаба светлина, можете да използвате примамки с тъмни или природни цветове, които ще се слеят с околната среда.

Водоеми за спининг риболов

В България има много места, където можете да се насладите на този спорт, като изберете водоем, който отговаря на вашите предпочитания и очаквания.

Ето няколко примера за добри места за спининг риболов в България:

 • Язовир Доспат – това е един от най-красивите и големи язовири в страната, разположен в Западните Родопи. Тук можете да ловите костур, пъстърва, щука, каракуда и други видове риба. Язовирът е подходящ за спининг през цялата година, но особено през пролетта и есента.
 • Язовир Искър – това е най-големият язовир в България, разположен близо до София. Тук можете да ловите сом, щука, костур, червеноперка и други видове риба. Язовирът е подходящ за спининг през цялата година, но особено през лятото и зимата.
 • Язовир Цонево – това е един от най-дълбоките и интересни язовири в страната, разположен в Източните Родопи. Тук можете да ловите сом, щука, костур, червеноперка и други видове риба. Язовирът е подходящ за спининг през цялата година, но особено през пролетта и лятото.

Това са само някои от многото места за спининг риболов в България, които можете да изследвате и да се забавлявате.

Приятно риболовно забавление!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Джиг риболовът- голям улов и забавление!

Джиг риболовът е един от най-популярните видове спинингов риболов, който се извършва с изкуствени примамки, наричани джигове. Джиговете са метални глави с куки и разноцветни матерали, като пера, влакна, силикони и други. Джиг риболовът изисква специална екипировка и техника, за да се постигне максимален успех.

Риболовни принадлежности за джиг риболов

Ето някои от основните риболовни принадлежности, които са необходими:

 • Въдица за джиг: Трябва да изберете въдица, която е достатъчно здрава и чувствителна, за да издържи на тежките джигове и да усетите дори най-слабият кълване. Въдицата трябва да е средно-бърза или бърза, за да имате добър контрол над примамката и да засечете рибата бързо. Дължината на въдицата зависи от предпочитанията ви, но обикновено е между 2.10 и 2.70 метра.
 • Макара за джиг: Трябва да изберете макара, която е съвместима с въдицата ви и има достатъчно вместимост за влакната, които се използват за джиг риболов. Макарата трябва да има гладко и мощно задно спиране, за да може да спрете рибата от бягство. Макарата трябва да има и висока скорост на навиване, за да може да поддържате правилна напрежение на влакното.
 • Влакно за джиг: Трябва да изберете влакно, което е тежко, здраво и абразивоустойчиво, за да може да издържи на тежките джигове и остри камъни на дъното. Влакното трябва да е и тънко и гладко, за да може да минава лесно през водната повърхност и да не сплашва рибата. Обикновено се използват плетени или флуорокарбонови влакна с тест от 10 до 30 килограма.
 • Джигове: Трябва да изберете джигове, които са подходящи за дълбочината, течението и видовете риба, които целите. Джиговете трябва да имат ярки и контрастни цветове, за да привличат вниманието на рибата. Джиговете трябва да имат и остри и здрави куки, за да може да прободете устата на рибата. Размерът и теглото на джиговете зависят от условията на риболов, но обикновено са между 10 и 100 грама.
 • Техника за джиг: Трябва да научите как да хвърляте, водите и засичате джиговете, за да може да уловите риба. Основната техника е да хвърлите джига колкото може по-далече от лодката и да го оставите да потъне до дъното. След това трябва да подемате и спускате въдицата с различна сила и скорост, за да имитирате движението на жива рибка. Когато усетите кълване, трябва да засечете рибата с бързо и решителено движение на въдицата.

Видове джигове

Джиговете са вид изкуствени примамки, които се използват за риболов на хищни риби като щука, сом, бяла риба и др. Те се състоят от метална глава, силиконово тяло и други, които имитират животински или растителни организми. Джиговете могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и дизайн, в зависимост от предпочитанията на рибаря и условията на водата. Ето няколко примера за различни видове джигове:

 • Калмарски джиг – този джиг има конусовидна глава и дълги пера или нишки, които придават живот на примамката. Този джиг е подходящ за риболов на калмари, осминоци и други главоноги.
 • Бъгси джиг – този джиг има плоска глава и кръгли очи, които го правят да изглежда като насекомо. Този джиг е подходящ за риболов на пъстърва, костур и други сладководни риби.
 • Спинербайт джиг – този джиг има метална лопатка, която се върти около основата на главата и излъчва светлина и звук. Този джиг е подходящ за риболов на щука, бас и други хищни риби.

Време за риболов на джиг

Най-доброто време за риболов на джиг зависи от много фактори, като видът на рибата, местоположението, условията на водата и личните предпочитания. Някои общи правила са:

 • Ранна пролет и късна есен са най-подходящите сезони за риболов на джиг, защото тогава хранителната активност на хищните риби е най-висока.
 • Ранна сутрин и късна вечер са най-добрите часове за риболов на джиг, защото тогава хищните риби са най-активни и излизат близо до брега или повърхността на водата.
 • Облачно и ветровито време е по-предпочитано от слънчево и спокойно, защото тогава хищните риби се чувстват по-сигурни и не се сплашват от светлината и сенките.
 • Дълбочината, течението и релефът на дъното са важни за избора на примамката, тежестта и техниката на водене. Трябва да се адаптирате към условията на риболов и да експериментирате с различни комбинации.

Приятно риболовно приключение!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Тролинг риболов за смелите със свободен дух!

Тролинг риболов

Тролинг риболовът е метод на риболов, при който се използва лодка, която влачи една или повече примамки зад себе си, за да привлече хищни риби като туна, дорадо, меч и други. Тролинг риболовът изисква специална екипировка, техника и знания, за да бъде успешен. Ето някои основни риболовни тънкости, които е необходимо да знаете за тролинг риболов:

 • Екипировка: За тролинг риболов е важно да разполагате с въдица, макара и влакно, които са подходящи за вашите нужди. Въдицата трябва да бъде дълга, гъвкава и здрава, за да издържи на напрежението от големите риби. Макарата трябва да бъде с голям капацитет на влакното и с добра спирачка, за да контролирате борбата с рибата. Влакното трябва да бъде изключително здраво и устойчиво на износване, тъй като трябва да издържи на силата и теглото на рибата. Също така, трябва да използвате подходящ лидер, който е по-твърд и по-тънък от основното влакно, за да предпазите примамката от зъбите на рибата.
 • Примамки: В зависимост от вида тролинг риболов и целевият вид риба, трябва да изберете подходящи примамки. Примамките могат да бъдат различни по форма, размер, цвят и действие. Най-често използваните примамки за тролинг риболов са воблери, които имитират жива рибка или друга плячка. Воблерите могат да бъдат плаващи или потъващи, в зависимост от дълбочината, на която искате да газят. Също така, могат да имат различни перки или лопатки, които им придават различна вибрация или шум при движение. Изборът на правилния воблер зависи от много фактори, като видовете риба, които целите, времето на деня, времето на годината, цветовете на водата и др. Освен воблерите, може да използвате и други видове примамки за тролинг риболов, като фидери, блесни, жива стръв и други.
 • Техника: Скоростта на тролинг риболова е важен фактор за успешния улов. Трябва да поддържате оптимална скорост на лодката, която зависи от вида примамка, която използвате, и вида риба, която целите. Прекалено бавната скорост може да направи примамката да изглежда неестествена и да не привлече рибата, докато прекалено бързата скорост може да направи примамката да излезе от водата или да се заплете. Обикновено скоростта на тролинг риболова е между 3 и 10 км/ч, но може да варира според условията. Също така, трябва да регулирате дълбочината на примамката, за да я поддържате в зоната, където са активни рибите. За това може да използвате специални устройства, които помагат за спускане на примамката до желаната дълбочина. Освен това, трябва да променяте скоростта и направлението на движение на лодката, за да създадете разнообразие и да привлечете вниманието на рибите.

Места за тролинг риболов

Тролинг риболовът е популярен и забавен начин за лов на големи и борбени риби в открити води. В България има много места, където можете да се насладите на този вид риболов, но ето някои от най-добрите:

 • Черно море: Това е най-очевидният избор за тролинг риболов, тъй като морето предлага разнообразие от видове риба, които можете да ловите с примамки. Някои от най-популярните са лаврак, паламуд, лефер, скумрия, тон и дорадо. Можете да тролите по брега или по-далеч от него, в зависимост от това какво търсите. Можете да наемете лодка или да се присъедините към организирани екскурзии за тролинг риболов по Черноморието.
 • Язовир Искър: Това е най-големият язовир в България и един от най-посещаваните за риболов. Тук можете да ловите различни видове сладководни риби, като щука, костур, сом, каракуда и други. Язовирът има много заливи и острови, които са подходящи за тролинг. Можете да наемете лодка или да използвате собствена.
 • Язовир Огоста: Това е един от най-дълбоките язовири в България и е известен с големите сомове, които живеят в него. Тук можете да опитате тролинг риболов с големи примамки, за да привлечете вниманието на хищниците. Язовирът се намира близо до град Монтана и има добра инфраструктура за риболов.
 • Язовир Доспат: Един от най- живописните язовири в България. Привлекателна дестинация за туризъм, риболов и почивка. Тук можете да опитате тролинг риболов на пъстърви.

Видове риби при тролинг риболов

Ето някои от видовете риба, които можете да уловите при тролинг риболов, според различни източници:

 • Лаврак, паламуд, лефер, скумрия, тон, дорадо и други: Тези са някои от най-популярните видове риба, които можете да ловите при тролинг риболов в морето. Тези риби са хищни и бързоподвижни и обичат да преследват примамки, които имитират жива рибка или друга плячка. Можете да използвате различни видове воблери, изкуствени силиконови примамки, фидери или блесни за да ги привлечете.
 • Щука, костур, сом, каракуда, пъстърва и други: Тези са някои от най-популярните видове риба, които можете да ловите при тролинг риболов в сладководни водоеми като язовири и езера. Тези риби са хищни и обичат да се хранят на повърхността или на средна дълбочина. Можете да използвате различни видове спинери, плаващи или потъващи воблери, фидери или жива стръв за да ги привлечете.
 • Сьомга, анадромна пъстърва и други: Тези са някои от най-популярните видове риба, които можете да ловите при тролинг риболов в речни водоеми. Тези риби са анадромни, което означава, че живеят в морето, но се размножават в сладката вода. Можете да ги уловите по време на техния миграционен период, когато пътуват по реката към своите места за хвърляне на хайвера. Можете да използвате различни видове спинербейтс, блесни или фидери за да ги привлечете.

Приятно риболовно изживяване!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Риболова на плувка, релаксиращ и приятен начин да се насладите на природата!

Какви въдици и макари да използвате за риболов на плувка?

Това е един от най-популярните и разнообразни видове риболов, който позволява да се ловят различни видове риба в различни водоеми.

За да изберете подходяща въдица и макара за риболов на плувка, е необходимо да вземете предвид следните фактори:

 • Дължината на въдицата зависи от дълбочината на водоема, силата на течението или вятъра и начина на хвърляне. За по-дълбоки водоеми или по-силно течение са необходими по-дълги въдици, които могат да изхвърлят по-далеч и да контролират по-добре плувката. За по-плитки водоеми или по-спокойно време са подходящи по-къси въдици, които са по-леки и удобни за близко хвърляне. Най-често използваните видове въдици за риболов на плувка са телескопичнимачовиболонезе, директни телескопи и други.
 • Акцията на въдицата определя колко гъвкава е бланката и колко тежка стръв може да изхвърли. За по-дребни рибки и стръв са подходящи въдици с ниска или средна акция, които са по-чувствителни и оказват по-малко съпротивление на рибата. За по-големи рибки и стръв са необходими въдици с висока или много висока акция, които са по-здрави и могат да издържат на по-силни напън.
 • Материалът на въдицата влияе на теглото, здравината и чувствителността на въдицата. Най-често използваните материали за изработка на бланките са стъклопласт, карбон или комбинация от тях. Стъклопластовите бланки са по-тежки, но по-издръжливи и еластични. Карбоновите бланки са по-леки, но по-чупливи и чувствителни.
 • Макарата за риболов на плувка трябва да бъде лека, гладка и надеждна. Можете да изберете между макари с преден или заден аванс, в зависимост от вашите предпочитания. Макарите с преден аванс имат по-голяма мощност и прецизност. Макарите с заден аванс са по-лесни за употреба и регулиране, но имат по-малка мощност и прецизност.

Плувки за риболов на плувка

 Плувката има две основни функции: да поддържа куката със стръвта на желаната дълбочина и да сигнализира за кълването на рибата. За да изберете подходяща плувка, трябва да вземете предвид няколко фактора:

 • Големината на плувката зависи от дълбочината на водоема, силата на течението или вятъра и големината на рибата. За по-дълбоки водоеми или по-силно течение са необходими по-големи и по-тежки плувки, които могат да поддържат стръвта стабилно и да не се движат от течението. За по-плитки водоеми или по-спокойно време са подходящи по-малки и по-леки плувки, които са по-чувствителни към кълването и не плашат дребните рибки.
 • Формата на плувката също има значение за чувствителността и съпротивлението, което оказва на рибата. По принцип, по-тесните и по-дългите плувки са по-чувствителни и оказват по-малко съпротивление, докато по-широките и по-къси плувки са по-стабилни и оказват по-голямо съпротивление. Най-често използваните форми на плувки са крушовидни, вретеновидни, ракетообразни, яйцевидни, кръгли и други.
 • Цветът на плувката трябва да бъде такъв, че да можете да я видите добре от разстояние, но да не привлича прекалено много вниманието на рибите. За това е добре да избягвате много ярки и контрастни цветове, особено ако стръвта е близо до повърхността. Подходящи цветове са тези, които се слеят с цвета на водната повърхност или на околната растителност.

Монтаж за риболов на плувка

За да направите монтаж за риболов на плувка, имате няколко опции, в зависимост от това как ще прикрепите плувката към влакното.

Най-простият начин е да използвате фиксирани плувки, които с помоща на  шлаухки се закрепят за определена точка на влакното. Такива плувки са подходящи за риболов в недълбоки и спокойни водоеми, където не е нужно да променяте често дълбочината.

Друг вариант е да използвате подвижни плувки, които имат само една халка отдолу и се плъзгат по влакното. Такива плувки са подходящи за риболов в по-дълбоки и течащи водоеми, където можете да регулирате дълбочината с помощта на стопер. Стоперът е малка гумичка или манисто с конец, което се нанизва на влакното преди плувката и определя боя- дълбочината на която ще е стръвта от повърхността. Може да използвате и слайдер плувки, които са подобни на подвижните, но имат две халки – една отдолу и една отгоре. Такива плувки са подходящи за риболов на много голяма дълбочина, като язовир или река, където не можете да изхвърлите директно до дъното. Слайдер плувката позволява на стръвта да потъва свободно до дъното, като при това плувката остава видима на повърхността. Както и ваглери и други.

Куки за риболов на плувка

За да изберете правилната кука за риболов на плувка, трябва да вземете предвид следните фактори:

 • Големината на куката зависи от големината на стръвта и на рибата, която искате да ловите. За по-дребни рибки и стръвки са подходящи по-малки куки, които не плашат рибата и не я нараняват. За по-големи рибки и стръвки са необходими по-големи куки, които могат да задържат рибата и да издържат на силни опън. Куките се означават с номера, като по-големите номера са по-малки куки. Например, кука № 16 е по-малка от кука № 8.
 • Формата на куката също има значение за ефективността на риболова. Съществуват различни видове куки, които са подходящи за различни видове стръв и риболовни техники. Например, куки с дълго стебло са добри за стръв като червей, които се нанизват по стеблото. Куки с късо стебло са добри за стръв като царевица, които се слагат на върха на стеблото. Куки с контра имат извит връх, който помага за задържането на рибата и предотвратяването на изплъзването на стръвта. Куки без контра имат прав връх, който прониква лесно в устата на рибата и не я наранява.
 • Материалът и цветът на куката влияят на здравината и видимостта на куката. Куките могат да бъдат направени от различни материали, като стомана, неръждаема стомана, титан, бронз, тефлон и други. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, като например здравина, гъвкавост, устойчивост на корозия или триене. Цветът на куката може да бъде такъв, че да се слее с околната среда или да привлече вниманието на рибата. Например, черни или тъмни цветове са добри за мътни или замърсени води, а светли или контрастни цветове са добри за чисти или прозрачни води.

Водоеми за риболов на плувка

Подходящите водоеми за риболов на плувка зависят от това каква риба искате да ловите и какви условия предпочитате. Риболов на плувка може да се прави почти навсякъде, където има вода и риба, но някои места са по-подходящи.

 • Ако искате да ловите дребни рибки като уклей, кротушка, червеноперка и други, можете да изберете недълбоки и спокойни водоеми като езера, язовирчета, блатца или канали. Там можете да използвате малки и чувствителни плувки с тесна форма и светли цветове. Стръвта трябва да бъде малка и ароматна, като червей (бял, шарен, пинки), жито, царевица, троха, хляб и други.

Ако искате да ловите средни рибки като платика, шаран, костур, бабушка и други, може да изберете средно дълбоки и умерено течащи водоеми като реки, потоци или големи язовири. Там можете да използвате средни и стабилни плувки с широка форма и контрастни цветове. Стръвта трябва да бъде средна и приятна, като червей, царевица, тесто и други.

 • Ако искате да ловите големи рибки като сом, щука, каракуда, бяла риба и други, може да изберете дълбоки и течащи водоеми като язовир или река. Там може да използвате големи и тежки плувки с ракетообразна форма и тъмни цветове. Стръвта е необходимо да бъде голяма и жива, като рибка, жаба, мишка и други.

Риболовът на плувка е един от най-забавните и разнообразни видове риболов, който позволява да се ловят различни видове риба в различни водоеми.

Не забравяйте, че риболовът е отговорност. Спазвайте правилата за риболов, уважавайте другите рибари, опазвайте околната среда и почиствайте след риболовния си излет.

Наслаждавайте се на риболова и се забавлявайте!

Риболовът на плувка е  един от най-релаксиращите и приятни начини да се насладите на природата и да си починете!

Приятно риболовно изживяване!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Сбъдната мечта с морски риболов!

За сбъдване на мечтата ви с морски риболов е необходимо специализирано оборудване, което да издържа на солената вода и мощните риби. Някои от основните риболовни принадлежности, които са необходими:

 • Въдица за морски риболов – тя трябва да бъде здрава, гъвкава и дълга, за да може да хвърляте далеч и да издържате на борбата с рибата. Има различни видове въдици за морски риболов, в зависимост от техниката, която използвате – например спининг, тролинг, джигинг, сърфкастинг и други.
 • Макара за морски риболов – тя трябва да бъде устойчива на корозия, да има голям капацитет за влакно и да има гладък и силен аванс. Има различни видове макари за морски риболов, като спинингови, мултипликаторни, сърфови и други.
 • Влакно за морски риболов – то трябва да бъде здраво, тънко и невидимо за рибата. Има различни видове влакна за морски риболов, като плетени, флуорокарбонови, монофилни и други.
 • Примамки за морски риболов – те трябва да бъдат привлекателни, подходящи за морските риби и да имитират естествената храна на рибата. Има различни видове примамки за морски риболов, като: изкуствени- воблери, чепарета, силикони, октоподи, пилкери и други; живи- червеи, ларви, рибки и други; сухи- червеи и други.
 • Аксесоари за морски риболов – те включват различни неща, като куки, олова, плувки, вирбели, карабинки, челници, ножове, клещи, ножици и други. Тези аксесоари ви помагат да сглобявате вашите такъми, да откачате рибата и да я обработвате.

Морският риболов е интересно и забавно хоби, но изисква подготовка и планиране. Най-подходящото време за морски риболов зависи от много фактори, като видът на рибата, която искате да ловите, местоположението, където ще риболовите, времето, температурата на водата и въздуха, атмосферното налягане, вятъра и др. Няма еднозначен отговор на този въпрос, но можем да ви дадем някои общи насоки:

Като цяло, пролетта и есента са най-добрите сезони за морски риболов, тъй като тогава рибите са по-активни и се хранят повече. Лятото може да бъде твърде горещо и сухо, а зимата – твърде студено и ветровито.

Най-доброто време от денонощието за морски риболов е ранната сутрин или късния следобед, когато слънцето не е твърде ярко и рибите излизат от дълбините. Също така, може да има повече улов при пълнолуние или новолуние, когато приливите са по-силни и водата е по-богата на кислород.

Най-доброто време за морски риболов зависи и от видът на рибата, която търсите. Например, ако искате да ловите лаврак, то най-доброто време е през пролетта или есента, когато температурата на водата е между 10 и 20 градуса Целзий. Ако искате да ловите тон, то най-доброто време е през лятото или началото на есента, когато температурата на водата е между 20 и 30 градуса Целзий. Ако искате да ловите паламуд, то най-доброто време е през края на лятото или началото на есента, когато температурата на водата е около 25 градуса Целзий.

Най-доброто време за морски риболов зависи и от местоположението, където ще риболовствате. Например, ако риболовствате от брега, то трябва да избирате места с плитка вода, пясъчно или каменисто дъно, тревисти или коралови зони, където рибите се скриват и хранят. Ако риболовствате от лодка, то трябва да избирате места с дълбока вода, подводни хълмове или банки, течения или вихри, където рибите са по-големи и по-агресивни.

Приятно риболовно изживяване!

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!

Направи свой шарански риболов с готови материали и монтажи!

Шаранският риболов с готови материали и монтажи е един от най-популярните и ефективни начини за риболов на тази риба. Готовите монтажи  спестяват време и усилия, като ви предоставят готова система за закачане на стръвта и защита от препятствия. Също така, готовите монтажи са изработени от качествени материали, които гарантират здравина и надеждност.

Шарански риболов с готови материали и монтажи

За да направите по свой начин шарански риболов с готови материали и монтажи, можете да следвате тези стъпки:

 1. Изберете подходящ готов монтаж за шарански риболов според водоема, дъното, растителността и размера на рибата. Можете да намерите разнообразие от готови монтажи за шарански риболов тук.
 2. Изберете подходяща стръв за шарански риболов, като имате предвид предпочитанията на рибата, сезона, времето и конкуренцията от други риболовци. Можете да използвате различни видове стръв: пелети, царевица, протейнови топчета, червей и други.
 3. Закачете стръвта към куката на готовия монтаж, като се уверите, че е добре закрепена и не пада при замятане или издърпване.
 4. Заметнете готовия монтаж със стръвта на желаното място във водоема, като използвате подходяща въдица, макара и влакно за шарански риболов. Можете да използвате ехолот или маркер за да намерите добри места за риболов.
 5. Настройте алармата на въдицата и байтрънара на макарата ако има, за да ви сигнализират при кълване на шарана.
 6. Бъдете търпеливи и внимавайте за ударите от шарана. Когато усетите или чуете алармата, издърпайте въдицата и започнете да вадите шарана. Използвайте подходящ кеп за да извадите шарана от водата.

Места за шарански риболов в България

България е чудесна дестинация за шарански риболов, тъй като има много водоеми, които са богати на тази риба. Някои от най-добрите места за шарански риболов в България са:

 • Язовир Искър – най-големият язовир в страната, който предлага разнообразие от места за риболов и възможност за улов на големи и тежки шарани.
 • Язовир Огоста – един от най-плодовитите язовири за шарански риболов, който се намира в близост до град Монтана. Там може да се ловят шарани с тегло до 20 кг и повече.
 • Язовир Кърджали – един от най-красивите язовири в България, който се разполага в Родопите. Там може да се насладите на природата и да уловите шарани с тегло до 15 кг.
 • Язовир Студена – един от най-старите язовири в България, който се намира в близост до град Перник. Там може да се ловят шарани с тегло до 10 кг, както и други видове риба.
 • Язовир Цонево – един от най-дълбоките язовири в България, който се намира в близост до град Варна. Там може да се ловят шарани с тегло до 25 кг, както и други трофейни риби.

Това са само някои от многото места за шарански риболов в България, които можете да посетите и да се забавлявате.

Продължение->

Голямо разнообразие на  всякакви такъми необходими за вашия риболов  ще намерите в Риболовен магазин Риболовец!

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!