Какво трябва да бъде влакното за риболов?

Влакното за риболов трябва да бъде:

 • Здраво, за да извадим едри екземпляри.
 • Тънко, за да изхвърляме примамката надалеч.
 • Незабележимо, за да не плашим рибите.
 • Да е разтегливо поне 10% от общата си дължина, за да извадим рибата без да се скъса.
 • Да е кръгло, за по-голяма здравина.
 • Да е с подходящ цвят, в зависимост от сезона и вида риба.

Как да запазим качествата на влакното?

 • Да се ​​съхранява на тъмно и сухо място. Слънчевата радиация, високата температура и влага увреждат структура на влакно.
 • Да се ​​навива плътно на шпулата.
 • Шпулата да е пълна, колкото е необходимо, за да се изхвърля и прибира влакното оптимално.
 • Правилно и без усукване да се навие влакното на шпулата.
 • Овлажнявайте влакното си преди риболов.
 • Изхвърляйте старото влакно при износване.
 • Качеството на влакното се определя и от марката.
 • Влакната остаряват и без употреба, купувайте пресни влакна, правилно съхранявани.

Влакната, според предназначението си се делят на:

 1. Монофилно влакно
 2. Влакно за поводи
 3. Плетено влакно
 4. Шнурове
 5. Флуорокарбоново влакно
 6. Шарански поводи

Монофилно влакно : Здрави, гъвкави, устойчиво на износване, почти невидимо във водата.

 

Filstar Lazer Fusion

Състезателен клас влакно, което е произведено в Япония по най- авангардни технологии. Невероятно здраво, с превъзходна устойчивост на възел, много меко и нежно, с постоянен диаметър по цялата си дължина. FUSION е с много добра устойчивост на абразия, има защита от UV лъчи, много трудно забележимо е във водата и е с много ниска памет.

Trabucco Super Elite Т1 Camo Cast

Серия влакна от висококачествен монофиламент с перфектна здравина и издържливост. Силиконовата структура осигурява отлична гъвкавост, мекота и абразивна устойчивост на влакното. Специално създадено за риболов на голяма дистанция и за случаите, в които директният контакт със стръвта е наложителен за осъществяването на светкавични и прецизни засичания. Голямата му износоустойчивост и здравина при опън на възел обуславят широката му приложимост за всеки вид риболов. Свойството на това влакно да приема характерния цвят на околната среда го прави практически невидимо за водните обитатели.

K – Карп Mimetic Mono

Монофилно влакно специално разработено за шарански риболов. Притежава отлична устойчивост на износване, ниска еластичност, здравина на възел и липса на памет. Влакното е тип „камуфлаж“, с преливащи се зелено-кафяви цветове.

Влакно за поводи  – Изключително здраво, гъвкаво, устойчиво на износване, почти невидимо във водата.

Lazer Pro 30 m

Произведено от най-високо качествен ко-полимер. Изключителна здравина на опън и на възел, дори и при най-тънките диаметри. Особено подходящо за поводи. Специалното покритие го прави високо износоустойчиво.

Stroft GTM 50м.

Монофилно, безцветно влакно, отличаващо се с изключителна здравина, мекота и устойчивост на протриване. Подходящо за направата на поводи и монтажи при риболов с щека, директен телескоп, фидер или мач.

T Force Competition Pro

Прозрачно монофилно влакно, напълно невидимо под вода, изключително меко и не си губи силата в точката на възел . Шпулирано по новата японска технология на паралелни намотки, което напълно елиминира усукването по време на производство. Идеално е за направата на монтажи и поводи. Влакното също така е преминало през силиконова обработка, което позволява използването му и в морския риболов.

Плетено влакно   –   Изключително здраво, гъвкаво, устойчиво на износване.

 

Lazer PE L8

Висококачествено японско плетено влакно.  Изключително стегнато влакно от 8 нишки. Отличава се с перфектна кръгла форма и гладка повърхност, която позволява дълги и точни замятания и по-малко триене при прибиране. Подходящо е за всякакъв вид риболов – тролинг, спининг, фидер и други.

Shimano Kairiki PE

Гладко, гъвкаво и чувствително – това са трите думи, които най-добре описват новото плетено влакно на Shimano – Kairiki SX 8, произведено в Япония. Гладката повърхност на влакното води до по-малко триене с водачите, по-малко съпротивление на водата и по-малко вибрации при прибиране или тролинг.

Duel Hardcore X8 PE 150

Млечно синьо, супер гладко, много меко и с идеално кръгло сечение плетено влакно. Предназначено за далечни дистанции. Не протрива водачите, изнизването през шпулата на макарата и водачите става без съпротивление. Подходящо за риболов на спининг, джиг и тролинг. Осем нишково влакно с ненадминато качество и висока издръжливост на протриване. Препоръчително е ползването на смазка за влакно.

Шнурове  – Особен тип влакна, които се използват изключително при риболов с изкуствена стръв. Те са най-различни според сечението, диаметъра и теглото.

Шнур Lazer Adventur

Мухарски шнур от нисък ценови клас, произведен във Великобритания и притежаващ всички качества за прецизно и нежно полагане на мухата. Подходящ избор за начинаещи мухари.

SB XS Plus Thistledown Floating Fly Line WF 2/5

Разработен за реки и лек риболов в спокойна вода шнурът е подходящ за такъми от 2-ри до 5-ти клас има два цвята по дължината си (която е 27,4 метра.) – зелен и мръснобял. Шнурът се е доказал като „поразителен“ за много риболовци досега.

Флуoрокарбоново влакно  – Здраво, гъвкаво, устойчиво на износване, невидимо във водата.

Lazer Fluorocarbon SS-HD – 30 метър

Японско флуорокарбоново влакно с най-високо качество. Невидимо във водата, висока износоустойчивост, ниска разтегливост, мекота и висока якост. Запазва характеристиките си при много висока и много ниска температура и не поема вода. Идеално за много видове риболов – както като повод, така и като основно влакно. Изключително важно при морски риболов и във всяка ситуация, при която рибата е неактивна и кълването е плахо.

Т Forse XPS Fluorocarbon Saltwater

Последен модел 100% флуорокарбоново влакно, предназначено за морски риболов, което се прилага успешно не само в солена вода. Съчетава традиционната невидимост за флуорокарбона с висока устойчивост на износване. Степента на пречупване на светлината е близка до тази на водата, което го прави практически невидимо. Висока устойчивост на износване, липса на памет, висока устойчивост на възел и опън, цвят – прозрачен.

Шарански повод  – Здрав, гъвкав, устойчив на износване.

Dyna Tex Eazy Strip Camo

Кафяво и зелено плетено влакно с PVC покритие и изключителна износоустойчивост, 0% разтегливост, висока устойчивост на възел и усукване, не протрива водачите.

Sufix Heavy Core Camo

Брилянтно и иновативно плетено влакно с отличен диаметър. Потъва много бързо и не оказва никакво неблагоприятно влияние на водната среда.

Всички видове влакна може  да разгледате и да прочетете повече за тях в Риболовен магазин Риболовец .

Съхраняване на влакната:

След всеки риболов последните метри от влакното да се отстраняват защото са амортизирани.

Влакното и куката са двата най-важни компонента в риболовното оборудване. Идеалното влакно – супер здраво, меко и да не се къса на възел е мечта на всеки риболовец.

Използвайте влакна от доказани марки, производители и проверени от риболовците!

Наслука!