Какви са плетените влакна за риболов?

Плетените влакна за риболов са гъвкавиздрави и издръжливи. Те имат кръгло или плоско сечение, потъват бързо и са по-леки от водата. При опън могат да счупят въдицата, тъй като са изключително здрави. Освен това, плетените влакна за риболов не се замърсяват и мокрят, почти не се разтягат, което ги прави предпочитан избор за много риболовци. Те също така са устойчиви на слънчево греене и химикали, не се “къдрят” и има модел за всеки вид риболов.

Видове риболов с плетените влакна

Плетените влакна са подходящи за различни видове риболов, като изборът зависи от техните характеристики и условията на риболов. Ето някои :

 1. Състезателен риболов: Най-тънките плетени влакна са идеални за състезателен риболов, където е важно да се използва влакно, което е леко и с минимално разтягане.
 2. Морски риболов: За лов на големи морски риби се препоръчват по-дебелите плетени влакна, които са изключително здрави и устойчиви на условията в морската среда.
 3. Тролинг риболов: Плетените влакна са подходящи и за тролинг риболов, където се изисква влакно с добра издръжливост и способност да издържи на силни натоварвания.
 4. Спининг риболов: При спининг риболова плетените влакна са предпочитани заради тяхната чувствителност и способността да предават вибрациите от примамката до риболовеца.
 5. Риболов на сом на кльонк: Този вид риболов изисква изключително здраво влакно, поради което плетените влакна са отличен избор.

Важно е да се отбележи, че при избора на плетено влакно трябва да се вземат предвид и други фактори като диаметър, цвят и дължина, за да се осигури най-доброто съответствие с конкретните условия на риболов.

Какъв е размерът на куката за плетено влакно?

Изборът на правилния размер на кука за плетено влакно зависи от няколко фактора, включително вида на риболова, размера на рибата, което целите, и дебелината на самото влакно. Ето някои общи насоки:

 1. Размерът на влакното: Плетените влакна се измерват в PE (Polyethylene) рейтинг, който определя диаметъра на влакното. Например, PE 1.0 има диаметър около 0.165mm, докато PE 3.0 е около 0.285mm. Изберете размер на куката, който е съвместим с диаметъра на влакното, за да осигурите здрава и надеждна връзка.
 2. Видът на риболова: За фино плетене, като например за риболов на малки риби или за ултралайт спининг, използвайте по-малки куки. За по-груб риболов, като например за лов на сом, изберете по-големи и по-здрави куки.
 3. Целевата риба: Размерът на куката трябва да съответства на размера на устата на целевата риба. За по-малки риби използвайте по-малки куки, докато за по-големи хищни риби са подходящи по-големи куки.
 4. Личен опит: Не забравяйте да вземете предвид и личния си опит и предпочитания. Някои риболовци предпочитат по-малки куки за по-голяма чувствителност, докато други предпочитат по-големи за по-добър контрол.

За точни размери е важно да експериментирате с различни размери и видове куки, за да намерите най-добрата комбинация за вашите нужди.

Техники за риболов с плетени влакна

Да, има специфични техники за риболов с плетени влакна, които могат да подобрят вашата ефективност и улов. Ето няколко:

 1. Джигинг: Плетените влакна са идеални за джигинг благодарение на тяхната чувствителност и способност да предават движенията на примамката. Това позволява на риболовеца да усети и най-лекото пипане.
 2. Спининг: При спининг риболова, плетените влакна осигуряват по-добър контрол над примамката и позволяват по-точно замятане на по-големи разстояния.
 3. Фидер риболов: За фидер риболова, плетените влакна трябва да бъдат гладки, за да намалят съпротивлението на водата и да увеличат разстоянието на замятане.
 4. Тролинг: Плетените влакна са подходящи за тролинг, тъй като тяхната здравина и издръжливост позволяват издържане на силни натоварвания и улавяне на големи риби.
 5. Морски риболов: Плетените влакна са устойчиви на абразия и солена вода, което ги прави отличен избор за морски риболов.

Важно е да се адаптирате към условията и да изберете подходящата техника за вида риболов, който практикувате. Също така, практикувайте правилното замятане и поддръжка на влакното, за да подобрите своята техника и да увеличите шансовете си за успешен улов.

Поддържане на плетеното влакно

Поддържането на плетеното влакно е важно за запазване на неговата здравина и дълготрайност. Ето няколко съвета за поддържане на плетените влакна за риболов:

 1. Измиване след употреба: Винаги измийте влакното с прясна вода след риболов, особено ако сте риболовили в солена вода. Това помага за премахване на солта и други замърсители, които могат да увредят влакното.
 2. Сушене: Преди да приберете влакното, уверете се, че то е напълно изсъхнало. Мокрите влакна могат да развият мухъл или да започнат да миришат.
 3. Проверка за увреждания: Редовно проверявайте влакното за наличие на скъсвания, износвания или други видими увреждания. Ако откриете такива, е време да замените влакното.
 4. Правилно съхранение: Съхранявайте влакното на тъмно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина и химикали, които могат да го увредят.
 5. Избягване на възли и заплитания: Поддържайте влакното правилно навито на макарата, за да предотвратите заплитания и образуването на възли, които могат да намалят здравината на влакното.
 6. Използване на подходящи инструменти: При рязане на влакното използвайте остри ножици или инструменти за рязане, предназначени за плетени влакна, за да предотвратите неравни ръбове и разнищване.

Защо да избера плетено влакно?

Изборът на плетено влакно за риболов има множество предимства, които го правят популярен избор сред риболовците. Ето някои от основните причини:

 1. Здравина: Плетените влакна са изключително здрави и устойчиви на износване. Те могат да издържат на голямо натоварване, което е идеално при лов на големи и силни риби.
 2. Чувствителност: Плетените влакна имат почти нулево разтягане, което позволява на риболовеца да усети дори най-леките удари и движения на примамката.
 3. Малък диаметър: Въпреки здравината си, плетените влакна имат сравнително малък диаметър, което позволява замятане на по-големи разстояния и по-добро потъване.
 4. Устойчивост на абразия: Плетените влакна са устойчиви на триене и абразия, което ги прави подходящи за риболов в условия с много препятствия като корали, остри камъни и други.
 5. Дълготрайност: Плетените влакна са издръжливи и не се увреждат лесно от UV лъчите или солената вода, което ги прави подходящи за морски риболов и удължава техния живот.
 6. Подходящи за различни техники: Плетените влакна са многофункционални и могат да се използват за различни риболовни техники, включително спининг, тролинг, джигинг и други.
 7. Лесни за употреба: Плетените влакна са гъвкави и лесни за връзване на възли, което ги прави удобни за риболовци на всички нива.

Изборът на плетено влакно зависи от личните предпочитания и условията на риболов. Важно е да се вземат предвид всички тези фактори, за да се направи информиран избор, който да отговаря на вашите нужди и стил на риболов.

Наслука!

Наслаждавайте се на хобито си!