Какви са риболовните плувки за риболов?

Риболовните плувки са устройства, които се използват за поддържане на стръвта на определена дълбочина във водата и за сигнализиране на риболовеца при кълване на рибата. Те са изработени от различни материали като балсово дърво, пластмаса или дори пера на птици и могат да имат разнообразни форми и размери, в зависимост от условията на риболов и вида риба, която се лови.

Основните характеристики на плувките

 • Тяло: Определя формата и товароподемността на плувката.
 • Антена: Видима част от плувката, която помага на риболовеца да забележи кълването.
 • Кил: Държи плувката вертикално и стабилно във водата.
 • Халка и шлаух: Използват се за прикрепяне на плувката към основното влакно.

Плувките могат да бъдат неподвижни или подвижни, като неподвижните остават на едно място във водата, а подвижните могат да се движат по влакното, позволявайки на стръвта да се движи свободно. Има и специализирани плувки за различни видове риболов, като например за риболов на щука, сом или за риболов в бързи потоци.

Как да избера правилната плувка за риболов?

Изборът на правилната плувка за риболов е важен за успеха на риболовната сесия. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат:

 1. Определете условията на риболов: Видът на водоема и целевата риба са ключови фактори. За бързи реки са подходящи по-чувствителни плувки, докато за големи езера или морета може да се наложи използването на по-големи и по-тежки плувки.
 2. Изберете материал: Балсовите плувки са леки и чувствителни, добри за риболов на дребна риба и на малка дълбочина. Пластмасовите и стиропорените плувки са по-тежки и подходящи за риболов на по-големи разстояния и на едри риби.
 3. Форма на плувката: Удължените плувки са предназначени за риболов на дребна риба и на малка дълбочина, докато крушовидните са за риболов на едри екземпляри и на големи разстояния.
 4. Товароподемност: Изберете плувка с подходяща товароподемност според теглото на стръвта и условията на риболов. Плувката трябва да е достатъчно чувствителна, за да показва и най-лекото кълване.
 5. Цвят и видимост: Плувките са оцветени в различни цветове, като долната част обикновено е по-тъмна, а горната – в по-ярки цветове, за да се забелязва лесно кълването.
 6. Тип на плувката: Има неподвижни и подвижни плувки. Неподвижните стоят на едно място във водата, докато подвижните позволяват на стръвта да се движи свободно по влакното.

Видове плувки

Неподвижната плувка за риболов е вид плувка, която се фиксира на определено място по дължината на влакното и не се мести при въденето. Тя е предпочитана при риболов в стоящи или бавно течащи води, където е важно стръвта да остане на конкретна дълбочина. Неподвижните плувки са подходящи за точен и прецизен риболов, тъй като позволяват на риболовеца да контролира точно позиционирането на стръвта.

Подвижната плувка за риболов е вид плувка, която може да се мести по дължината на влакното, което позволява на стръвта да се движи свободно и да достига различни дълбочини във водата. Този тип плувка е особено полезен при риболов на големи разстояния или когато искате да предложите стръвта на рибата по-естествено. Подвижните плувки често се използват в мачов риболов и могат да бъдат регулирани с утежнения за прецизно балансиране.

Ваглерите са специфичен тип риболовни плувки, които се използват предимно за мачов риболов. Те са дълги и тънки, което ги прави идеални за далечни замятания и точно позициониране на стръвта. Ваглерите могат да бъдат както фиксирани, така и подвижни, и често са утежнени в долната си част, за да осигурят стабилност и правилна ориентация във водата.

Бомбардите са специален вид утежнени риболовни плувки, които се използват за замятане на леки изкуствени примамки на голямо разстояние и водене на стръвта на различна дълбочина. Те са популярни при риболов на дребна до средна хищна риба като пъстърва, кефал, распер и костур. Бомбардите могат да бъдат плаващи, полупотъващи или потъващи, в зависимост от това в кой слой на водата искате да представите примамката.

Риболовните булда са вид плувки, които се използват за риболов с изкуствени или естествени примамки. Те са популярни при риболов на пъстърва и други видове риби в различни водоеми. Булдата могат да бъдат пълнени с вода, за да се регулира тяхната плаваемост и да се достигне желаната дълбочина. Съществуват различни монтажи за булда, които се избират в зависимост от условията на риболов и предпочитанията на риболовеца.

Стиропорените плувки са вид риболовни плувки, които се използват за различни видове риболов, включително на хищни риби като щука и сом. Те са изработени от стиропор, материал, който не попива вода и позволява на плувката да остане плаваща на повърхността. Стиропорените плувки често са оборудвани с тръбичка за подвижно монтиране и имат ярки цветове за отлична видимост при всякакви условия и ниска осветеност. Те се предлагат в различни грамажи и са подходящи както за сладководен, така и за морски риболов.

Аксесоари за плувки 

Аксесоарите за риболовни плувки са разнообразни и са предназначени да подобрят риболовното изживяване. Ето някои от основните аксесоари:

 • Плувки: Различни форми, размери и материали за различни условия на риболов.
 • Адаптери за плувка: Позволяват бърза смяна на плувките и регулиране според условията.
 • Шлаух за плувка: За прикрепяне на плувката към влакното.
 • Стопери за плувка: За фиксиране на плувката на определено място по влакното.
 • Светещи ампули: За нощен риболов, могат да се поставят на антената на плувката.
 • Совалки за монтажи: Помагат за правилното монтиране на риболовната линия.
 • Силиконови шлаухи: За защита и стабилизиране на влакното.

Тези аксесоари са полезни за различни видове риболов и помагат за по-добро управление на плувката и стръвта.

Наслука!

Наслаждавайте се на хобито си!

Продължение: тук