Как да избера подходящото влакно за риболов?

Фактори при избора на риболовно влакно

Изборът на правилното влакно за риболова зависи от няколко фактора, като целевия вид риба, мястото и условията на риболов, стила на риболов, примамките и стръвта, както и конструкцията на вашата пръчка и макара. Всеки вид риболовно влакно има свои предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора. Ето и някои основни съвети за избор на правилното влакно за риболова:

 • Когато риболовите в замърсени или тъмни води, където видимостта на влакното не е проблем, можете да използвате плетено влакно, което е супер здраво, но много тънко. То ви позволява да хвърляте по-далеч и по-точно, особено с тежки примамки, и да изваждате рибите от гъсто обрасли места с водорасли. Можете да добавите флуорокарбонов повод, ако искате да се скриете от рибите или да се справите с острите им зъби.
 • Риболовите в прозрачни или бистри води, където видимостта на влакното е важна, можете да използвате флуорокарбоново влакно, което е почти невидимо под водата. То е подходящо за риболов на дълбоко, тъй като е потъващо и има много малко еластичност, което ви дава по-добър контакт и обратна връзка с примамката. Също така е много издръжливо, абразивоустойчиво и устойчиво на ултравиолетови лъчи.
 • На повърхностни или средни води, където е нужна еластичност и плаваемост, можете да използвате монофилно влакно, което е плаващо и има достатъчно еластичност, за да абсорбира ударите от рибите. Монофилното влакно е най-популярното и най-евтиното влакно, което е лесно за използване, хвърля се гладко и издържа на възли.
 • При различни видове примамки и стръв, можете да използвате поводи, които са къси парчета от различен вид влакно, които се свързват към основното влакно с вирбел или възел. Използват за да се подобри презентацията на примамката, да се намали видимостта на влакното, да се защити влакното от износване или нарязване и да се повиши силата на удара. Например, можете да използвате плетено влакно за основа и да добавите флуорокарбонов повод, за да се скриете от рибите и да се справите с острите зъби на хищника.

Видове риболовни влакна

Риболовните влакна са различни видове нишки, които се използват за свързване на примамките, куките и вирбелите към риболовната макара. Има пет основни вида риболовни влакна: монофилни, влакна за поводи, плетени влакна, флуорокарбон и шарански поводи. Всеки от тях има свои предимства, недостатъци и приложения в зависимост от целевия вид риба, средата, стила на риболов, примамките, стръвта и вашето умение като риболовец.

Монофилни влакна

Предимства:
 1. Лесни за хвърляне, което ги прави отличен избор за начинаещи риболовци, които все още учат да хвърлят линиите си.
 2. Сравнително невидими под водата, ако изберете правилния цвят на влакното, той ще помогне да се камуфлира влакното повече.
 3. Шокоустойчиви, тъй като имат известно количество разтягане, което помага да се абсорбира удара от рибата, която ударя примамката или воблера. Това намалява риска от счупване на линията.
 4. Изгодни, което ги прави чудесен избор за начинаещи риболовци, които все още учат как да риболовят. Те представляват отлична стойност за тяхното представяне и универсалност.
 5. Устойчиви на абразия, тъй като са покрити с защитен слой, който осигурява добра устойчивост на абразия. Това означава, че могат да издържат на контакт с камъни, дървета или други подводни препятствия, без да се счупят или повредят.

Недостатъци:

 1. Поглъщане на вода, което може да погълне около 10% от теглото си във вода, което причинява ослабване и промяна на свойствата на линията с времето.
 2. Памет на линията, което означава, че може да се навие и изкриви с времето. Това може да затрудни хвърлянето и да повлияе на чувствителността на линията.
 3. Слънчева светлина, която може да ослаби от излагане на ултравиолетова светлина. Монофилното риболовно влакно може да загуби до 20% от силата си след само 100 часа излагане на пряка слънчева светлина.
 4. Рециклиране, което не е биоразградимо и може да отнеме стотици години да се разпадне в околната среда.

Влакна за поводи

Влакна за поводи за риболов са специални видове риболовни влакна, които се използват за свързване на примамките, куките и вирбелите към основното влакно. Те имат различни характеристики, които ги правят подходящи за различни видове риболов, среди и риби. Влакната за поводи биват монофилни, флуорокарбонови и плетени.

 1. Монофилните влакна за поводи са направени от единична нишка от найлон или друг синтетичен материал. Те са универсални, достъпни и лесни за боравене. Имат известно количество разтягане, което помага да се абсорбира удара от рибата, но също така намалява чувствителността и видимостта на влакното.
 2. Флуорокарбоновите влакна за поводи са от поливинилиден дифлуорид, който е почти невидим под водата. Подходящи са за риболов на дълбоко, тъй като са потъващи и имат много малко разтягане, което дава по-добър контакт и обратна връзка с примамката. Също така са много издръжливи, абразивоустойчиви и устойчиви на ултравиолетови лъчи.
 3. Плетените влакна за поводи са направени от множество нишки от ултра силно полиетиленово влакно, които са сплетени заедно. Те са подходящи за риболов на големи и агресивни риби, тъй като имат невероятна здравина, нулева разтягане и много дълъг живот. Позволяват по-дълги и по-точни замятания, особено с тежки примамки. Но са много видими под водата и изискват специални възли и макари. Подходящи за широк спектър от риболовни техники и среди. Могат да се използват за сладководен или соленоводен риболов, и могат да се използват с разнообразие от риболовни пръчки и макари. Висока сила на възлите, което означава, че могат да издържат на силни и внезапни дърпания, без да се скъсат. Това ги прави надежден избор за лов на по-големи видове риба.

  Плетени влакна

  В риболова плетените влакна са вид риболовно влакно, което е направено от множество нишки от ултра силно полиетиленово влакно, които са сплетени (плетени) заедно, за да образуват супер силно, но много тънко риболовно влакно. Плетеното влакно има следните характеристики:

  1. Няма почти никаква разтягливост, което означава, че има много висока чувствителност и прецизност при риболова. Това ви позволява да усетите дори най-слабият кълване на примамката или воблера и да реагирате бързо.
  2. Има много тънък диаметър, което означава, че може да се хвърля по-далеч и по-точно, особено с тежки примамки. Това ви дава предимство при риболов на големи разстояния или в силни течения.
  3. Много висока здравина, което означава, че може да издържи на силни опън и да извади големи и агресивни риби от гъсти покривки. Това ви дава увереност при риболов на сом, щука, сом или други хищни риби.
  4. Потъва бързо, което означава, че може да достигне до дълбоките слоеве на водата, където се крият рибите. Това ви дава възможност да използвате различни видове примамки, като джигове, блесни или гумени рибки.
  5. Различни цветове, което означава, че може да изберете подходящия цвят за различни условия на риболов. Например, можете да използвате жълт, оранжев или червен цвят, за да видите по-добре влакното в тъмни или мътни води.

  Някои от недостатъците на плетеното влакно са, че е много видимо под водата, което може да отблъсне рибите, ако не се използва повод, че е склонно да се заплита и да се нарязва, ако не се използват специални възли и макари, и че е по-скъпо от другите видове риболовни влакна. Подходящи за широк спектър от риболовни техники и среди. Могат да се използват за сладководен или соленоводен риболов, и могат да се използват с разнообразие от риболовни пръчки и макари. Висока сила на възлите, което означава, че могат да издържат на силни и внезапни дърпания, без да се счупят. Това ги прави надежден избор за лов на по-големи видове риба.

  Флурокарбон

  Флурокарбонът в риболова е вид риболовно влакно, което е направено от синтетичен материал, известен като флуоровъглерод. Той има някои специални характеристики, които го правят подходящ за различни видове риболов:

  1. Почти е невидим под водата, тъй като има същия показател на пречупване на светлината като водата. Това го прави труден за забелязване от рибите и намалява риска от отблъскване.
  2. Много издръжлив и устойчив на абразия, тъй като има висока якост и плътност. Може да издържи на контакт с остри предмети, като камъни, корали или зъби на риби.
  3. Потъващ е и няма разтягане, тъй като има висока тежест и ниска еластичност. Това го прави подходящ за риболов на дълбоко, тъй като достига до дъното по-бързо и дава по-добър контакт и чувствителност с примамката.
  4. Устойчив на ултравиолетови лъчи и химически вещества, тъй като има висока термична и химическа стабилност. Това означава, че не губи сила и качество при излагане на слънце, вода или други фактори.

  Флурокарбонът може да се използва като основно влакно или като повод, който се свързва към основното влакно с вирбел или възел. Поводът се използва за да се подобри презентацията на примамката, да се намали видимостта на влакното, да се защити влакното от износване или скъсване и да се повиши силата на удара.

  Шарански поводи

  Шаранските поводи за риболов са къси парчета от риболовно влакно, които се свързват към основното влакно с вирбел или възел. Те се използват за да се подобри презентацията на примамката, да се намали видимостта на влакното, да се защити влакното от износване или срязване и да се повиши силата на удара. Могат да бъдат направени от различни видове влакна, като монофилни, флуорокарбонови или плетени. Всеки от тях има свои предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид при избора. Ето някои основни характеристики на различните видове поводи:

  1. Монофилните поводи са най-популярните и най-евтините поводи за риболов на шаран. Те са лесни за изработка, връзване и регулиране. Те имат известно количество разтягане, което помага да се абсорбира удара от рибата, но също така намалява чувствителността и видимостта на влакното. Те са подходящи за риболов в замърсени или тъмни води, където видимостта на влакното не е проблем.
  2. Флуорокарбоновите поводи са почти невидими под водата, тъй като имат същия показател на пречупване на светлината като водата. Подходящи са за риболов в прозрачни или бистри води, където видимостта на влакното е важна. Много издръжливи и устойчиви на абразия, тъй като имат висока якост и плътност. Потъващи са и нямат разтягане, което дава по-добър контакт и обратна връзка с примамката.
  3. Плетените поводи са супер здрави с нулева разтегливост, което означава, че имат много висока чувствителност и прецизност при риболова. Подходящи са за риболов на големи и агресивни риби, тъй като могат да издържат на силния опън и да извадят рибите от гъсти водорасли. Те са обаче много видими под водата и изискват специални възли и макари.

  Алтернативни приложения на риболовните влакна

Риболовните влакна могат да имат и други полезни приложения в ежедневния живот, освен за риболов. Ето няколко примера:

 • Можете да използвате риболовно влакно за шев на тежки или здрави материали, като кевлар, раници или палатки. Риболовното влакно е много силно и издръжливо и ще държи по-добре от обикновен конец.
 • За ремонт на очила, ако се счупи жичката, която държи долната част на стъклото. Само трябва да замените жичката с малко риболовно влакно, фолиева лента и ножица.
 • При изработка на различни украшения, бижута, макраме, китки или други ръчни изделия. Риболовното влакно е тънко, гъвкаво и невидимо, което го прави идеално за творчески проекти.
 • За поставяне на капани или примки за диви животни, ако сте в ситуация на оцеляване. Трудно за забелязване, здраво и може да издържи на силни опън.
 • Закрепване на различни предмети, като снимки, картини, гирлянди, балони или други декорации. Риболовното влакно е леко, невидимо и може да се привърже към различни повърхности.
 • В техниката при косачки и тримери за трева.

Това са само някои от възможните начини да използвате риболовно влакно в ежедневния живот. С малко фантазия и креативност, можете да откриете още много други.

Продължение -> тук

Наслука!

Забавлявайте се с хобито си!