Как да изберем риболовни куки?

От правилния избор на куката зависи успехът на риболова. Големината на риболовните куки се определя с номерация, при която, колкото е по-голям номера толкова по-малка е куката. Въпреки огромното разнообразие от различни по големина, форма, цвят или материал, куките имат няколко общи елемента:

 • Лопатка на куката, има само една функция, да не позволи на завързаното влакно да се изхлузи. Някой куки  се правят  вместо с лопатка, с халка. Обикновено се използват за риболов със специални блесни, направа на куки на косъм и на изкуствени мухи. За изготвяне на сухи мухи халката е закривена навътре, а за мокри /потъващи/- навън.
 • Стъблото на куката се подбира в зависимост от стръвта, но в някой случаи при големи номера куки действа като лост в устата на рибата и бързо я уморява.
 • Извивката на куката е различна при различните модели куки- по-тесни, по-широки, заоблени. Основната задача е стръвта да остава на нея след закачането и. Подбираме извивката според стръвта.
 • Жилото на куката служи за проникване в устата на рибата и по-лесно вкарване на контрата. Колкото е по-остро толкова по-лесно става пробождането и улавянето на рибата.
 • Контрата на куката е предназначена да осигури трайно проникване на жилото, да не позволи неговото връщане назад и откачане на рибата. Друга нейна функция е да задържа поставената стръв- червей, рибка, царевица и др.

Риболовните куките са:

 • Единични
 • Двойни
 • Тройни
 • Вързани куки
 • Джиг глави и офсетови куки

Единичните куки се ползват за риболов с естествена стръв  и имитации на естествена стръв- червей, вердевас, царевица, изкуствени мухи.

Куки Sensei – F101N

Sensei – F101N е висококачествена кука, химически заточени, изключително здрава, права, кована куки с карбоново покритие за максимална износоустойчивост. Идеална кука за улов на шаранови риби. Подходяща за риболов с всички видове стръв. Може да се ползва за риболов с директен телескоп, мач, щека или болонеза. Подходяща за бял и торен червей, троха, вердевас и др. Разполага с добре изразена контра, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Куки Sensei- 101N са тествани в различни ситуации на риболов и се оказват задължителни за всеки риболовец.

Куки Preston PR 322

PR 322 Preston Innovations са качествени куки, химически заточени, карбонови по дизайн на фирмата. Остри, със средна дебелина, широка дъга и микро контра. Изключително остри куки за капризни риби. Разфасовка: 10 броя куки в един пакет. Цената е за пакет.
Произведени в Япония.

Двойни куки се ползват за риболов на хищници.

Куки Sensei Blue – F1601BN

Sensei Blue – F1601BN са висококачествени, изключително здрави двойни куки, карбонови, химически заточени. Остри, отворени, дълго рамо и прав връх. Разполагат с добре изразена контра, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Двойни куки за силиконови примамки. Идеални за бяла риба, щука и костур.
Произведени в Япония.

 

Двойка VMC 9920 BN

VMC 9920 BN са висококачествени, изключително здрави двойни куки, карбонови, химически заточени. Заоблена форма с много остър Cone Cut връх. Разполагат с добре изразена контра, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Двойни куки за силиконови примамки. Идеални за бяла риба, щука и костур.
Произведени в Япония.

Тройните куки се използват предимно за окомплектоване на блесни и други изкуствени примамки, за риболов с естествена стръв  на щука, сом на жива рибка, за риболов на тежко с пружина, с тестени примамки.

Тройки Power Treble 141TN-2X

Нова серия тройки куки Power Treble, който се предлагат в цвят Tin и различни размери. Много остри, те се отличават със своята здравина.

Тройка VMC 9651 BN

Къса и много здрава тройка. Препоръчва се ако се слагат 2 тройки на тялото на примамката, разстоянието между тях да бъде малко. Късото рамо ще предотврати оплитането им. Предназначени за риболов с тежки примамки.

Вързани куки

Вързани куки F107N

Sensei – F107N са вързани куки с повод, качествени риболовни куки с цвят никел. Подходяща за риболов с всички видове стръв. Изработена от високо въглеродна стомана и химически заточена. Идеална кука за улов на дребна риба. Тънка и остра с класическа овална форма и дълго рамо. Може да се ползва за риболов с директен телескоп, мач, щека или болонеза. Подходяща за бял и торен червей, троха, вердевас и др. Разполага с добре изразена контра, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Куки Sensei – F107N са тествани в различни ситуации на риболов и се оказват задължителни за всеки риболовец.

Вързани куки F201BN

Sensei – F201BN са вързани куки с повод, висококачествени, ковани куки с късо стебло и широка извивка, прави, изработени от високо въглеродна стомана и химически заточени. Куката е черен никел на цвят и може да се ползва при всякакъв риболов с различни видове стръв. Здрава, остра с ясно изразена контра и извит навътре връх тип “ орлов нокът „, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Куки Sensei – F201BN са тествани в различни ситуации на риболов и се оказват задължителни за всеки риболовец.
Произведени в Япония.

Вързани куки Kamasan Animal Spades Barbed Spades

Kamasan Animal Spades Barbed Spades са вързани, качествени куки, изработени от високо въглеродна стомана и химически заточени. Много здрави куки за големи риби. Ковани за по-голяма здравина и леко извити странично. Извития връх тип „орлов нокът“ е за сигурно задържане без откачане на рибите.

Джиг глави и офсетови куки

Джиг глава кръгла с подв. карабинка

Джиг глава с подвижна карабинка, която улеснява сменянето на примамката. Премахва необходимостта от използване на клещи и спестява време за обработка на примамката.

Куки за джиг глави (офсетни) – F1503BN

Карбонови куки Sensei Blue за джиг.

– Wide range Worm;
– Forged;
– Ringed.

Леене на джигови глави, видео:

Леене на джигови глави

 

Куките според форма биват:

 • Прави
 • Полуорловки– жилото е изместено встрани.
 • Орловки- орлов нокът– освен странично изместване и извиване със закръгление навътре на жилото на куката.

Прави

Куки Sensei – F102N

Sensei – F102N е висококачествена, изключително здрава, права, кована кука с карбоново покритие за максимална износоустойчивост и химически заточена. Куката е цвят никел и може да се ползва при всякакъв риболов с различни видове стръв. Здрава, остра с ясно изразена контра и прав връх, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Куки Sensei- F102N са тествани в различни ситуации на риболов и се оказват задължителни за всеки риболовец.
Произведени в Япония.

PR 322 Preston Innovations

PR 322 Preston Innovations са качествени куки, химически заточени, карбонови по дизайн на фирмата. Остри, със средна дебелина, широка дъга и микро контра. Изключително остри куки за капризни риби.
Произведени в Япония.

Куки Kamasan B611 XStrong Wide Gape Nickel

Kamasan B611 XStrong Wide Gape Nickel са качествени риболовни куки. Една от най-популярните куки на Kamasan. Изключителна здравина характерна за моделите X-Strong. Подходяща основно за улов на едни риби. Химически заточено острие.
Произведени в Япония.

Орловки- орлов нокът

Куки Sensei – F201BN

Sensei – F201BN е висококачествена, кована кука с късо стебло и широка извивка, права, изработени от високо въглеродна стомана и химически заточени. Куката е черен никел на цвят и може да се ползва при всякакъв риболов с различни видове стръв. Здрава, остра с ясно изразена контра и извит навътре връх тип “ орлов нокът „, предназначена за минимизиране загубата на улов. Изключителната острота спомага за по-добро проникване. Куки Sensei – F201BN са тествани в различни ситуации на риболов и се оказват задължителни за всеки риболовец.

Куки Trabucco Akura 300BN

Trabucco Akura 300 BN е черно-никелирана кука, кована, с повишена корозоустойчивост. Притежава средно-дълго рамо и широка закръглена извивка. Химически заточена обърната контра. Куката е идеална за риболов на едри екземпляри като шаран, сом и др. Препоръчвана стръв: протеинови топчета, царевица, червеи и др.

Куки Kamasan B651 Wide Gape Feeder

Куки Kamasan B651 Wide Gape Feeder е кована кука тип орлов нокът, създадена специално за риболов на фидер, предимно за големи риби . Подходяща за риболов с царевица, жито, пелети и др. Успешно се използва и при риболов на леко. Изработена от високо въглеродна стомана и химически заточено острие.

Цветът на куките се различава в зависимост от антикорозионното покритие на метала, от който е изработена куката. На пазара се срещат бели, златисти , кафяви, черни, сини, червени и много други цветове. При използване на светли примамки да използваме жълти и бели куки. Куките за морски риболов се правят бели, защото са калайдисани против корозионното действие на морската вода.

Според якост и здравина– ковани, полуковани и нековани.

Според жилото: закалени и незакалени

Основно качеството на куките зависи от :

 • качеството на материала /от стоманата и нейната закалка/ и от заточването на жилото.
 • контрата, от значение  е да бъде добре отворена, за да се задържа по-добре рибата при забиване.
 • лопатката трябва да е достатъчно широка за да се задържа завързването на куката и с по-дебели влакна.

Обикновено куките се произвеждат от номер 24 до номер 6/0, но в специални случай се разработват и по-големи.

Как да изберем големината на куката?

 • Размерът на куката се избира в зависимост от размера на стръвта, която използваме.
 • От големината на устата на рибата, която ще ловим.
 • Предпазливостта на рибата, за да я заблудим използваме дребни куки, който добре се прикриват от стръвта.
 • Големината на рибата няма значение, често на бял червей с кука номер 12, 14 са хващани килограмови шарани.

Голямо разнообразие на риболовни куки и всякакви такъми необходими за риболов  ще намерите в Риболовен магазин Риболовец.

Заповядайте!

Наслаждавайте се на хобито си!